סובלים מנקע בקרסול?
אל תהססו, השתמשו במדרסים אורתופדים!
לא רק ספורטאים מקצועיים אלא גם חובבי ספורט סובלים לא אחת מנקע בקרסול, כאשר למעשה 75 אחוזים מהפגיעות בקרסול מקורן בנקע. כלומר מדובר בפציעה קלה אך שכיחה מאוד, המופיעה אצל מי שסובל מרצועות או שרירים חלשים בגפיים התחתונות. מחקרים רפואיים רבים מראים כי מחצית מהפציעות שמהן סובלים כדורסלנים מיוחסת לנקעים בקרסול. אולם גם כדורגלנים, בעלי עבודת רגליים חזקה, לא חפים מהפגיעה בקרסול הנגרמת בשליש מהפציעות שמהן הם סובלים.
נקע בקרסול נגרם לרוב בעקבות תנועה חדה של כף הרגל במהלך תנועה, או קריסה על משטח קשיח במקום נחיתה מדויקת. למרבה הצער מי שנפצע פעם אחת עלול לחזור ולסבול מאותו פציעה וכן לפתח בעיות כרוניות נוספות. על מנת למנוע הישנות של המקרה, ההמלצה היא שלא להפחית בחשיבות בכאב ולהצטייד במדרסים איכותיים, הידועים בתור טיפול מונע לנקע בקרסול.
דרכי טיפול בנקעים בקרסול על פי אבחון של דרגות החומרה
מרבית סוגי הנקעים מתאפיינים בסימנים דומים: נפיחות שמתגברת בצד החיצוני של הרגל, מסביב לפטישון, עצם בולטת בצד החיצוני של הקרסול, רגישויות למגע ממשש בצד החיצוני של הרגל, שטפי דם בולטים, ומעל הכל – כאבים שרק מחריפים בכל פעם שדורכים על כף הרגל. על פי רפואת הספורט קיים אבחון וטיפול בנקעים על פי מדרג הולך ועולה של חומרת הפציעה.
דרגה ראשונה: מתיחה קלה של הרצועה שתורגש כנפיחות וכאבים קלים בקרסול, מבלי לפגוע בתפקוד הכולל. הקרסול, גם אם הוא נפגע, בדרגה זו עדיין הוא איתן דיו לשאת את משקל הגוף ולהמשיך להיות בתנועה.
דרגה שנייה: החמרה במצב הקרסול, קיים חשד לקרע חלקי ברצועות וצפויים להופיע נפיחות ושטפי דם מקומיים. הכאבים גוברים ומשפיעים על היכולת להיות בתנועה, ההולכת ומצטמצמת.
דרגה שלישית: נקע חמור ביותר והכאבים בעוצמה גבוהה לא מותירים ספק בנוגע לכך. אין אפשרות לדרוך על כף הרגל והקרסול נפוח כולו. לאחר שסומן "וי" על תסמינים אלו יש למהר ולהגיע לצילום רנטגן. החשש הוא מאירוע של קרע מלא של הרצועה ועד נזק גרמי, כלומר לא רק בפגיעה ברקמות אלא גם בעצמות עצמן. מומלץ לשכב במנח שבו הרגל מורמת משאר הגוף, על מנת לנקז נוזלים ולהפחית בנפיחות, לחבוש אותה באופן הדוק ולדאוג לקירורה. מנוחה, בהתאם לצורך המטופל, מומלצת מאוד על מנת לזרז את תהליך ההחלמה. אם הדבר אינו מתאפשר, לדוגמא אצל חיילים קרביים, יש להדק את שריכת הנעליים כמה שיותר ולבצע קיבוע לנקע באופן עצמאי או בעזרת חובש היחידה. בנוסף ניתן לקבל טיפול תרופתי הכולל תרופות אנטי דלקתיות או משככי כאבים, או שימוש באביזרי עזר כמו קביים, חבישה אלסטית, מגן קרסול או כמובן – מדרסים.
כיצד השימוש במדרסים מסייע בקידום תהליך ההחלמה מנקע בקרסול?
במהלך תהליך השיקום של הקרסול נשתדל לחזק את מערכת השרירים המקומית, תוך הפחתת תחושת הכאב ועבודה על הקורלציה בין המוח לקרסול. יש לבצע טיפולי פיזיותרפיה תחת השגחה מקצועית וחזרה לשגרת אימונים בהדרגתיות ובהקפדה על זהירות מרבית. כלי פשוט וידידותי כמו מדרסים אורתופדים בהתאמה אישית יכול להגיע לשינוי של ממש. התאמת המדרסים לכף הרגל באופן אישי תורמת לחיזוק אחיזת הרגל בנעל, שיפור ממשי ביציבות ובעיקר – מפחיתה את הסיכון למקרה חוזר של נקע. יתרונם הגדול של המדרסים טמון ביכולתם הייחודית להביא להפחתת העומס הרב על הקרסול, תוך פיזור אופטימלי של משקל הגוף. בנוסף, מתאמנים רבים שמחים לספר ולהמליץ מתוך ניסיונם האישי על חוויה טובה יותר של פעילות ספורטיבית, בעקבות שימוש עקבי במדרסים ייחודיים. מדרסים אורתופדים אלו ניחנים ביכולת ספיגת זעזועים משופרת, המגנה על הקרסוליים אימון או אפילו צעידה קלה.