סדקי ושברי הליכה

שתפו

איזור טיפול – סדקי ושברי הליכה

מדרסים אורתופדים – הפתרון האפקטיבי לסדקים ושברי הליכה!

שברי מאמץ, המכונים גם שברי הליכה או שברי עייפות, מופיעים בעקבות מאמץ גופני חריג או פעילות גופנית שגרתית. בשונה משבר בעצם הנגרם באופן פתאומי עקב נפילה או חבטה קשה, שברי המאמץ הינם בעצם סדקים המתפתחים לאורך זמן בעצמות, וללא טיפול ראוי הם עלולים להוביל לשחיקה דרסטית של העצם. סדקי המאמץ ייגרמו בשל חולשתם או עייפותם של השרירים, אשר אינם מאומנים דיים או מאומנים יתרה על המידה (בהתאמה).

במידה ולא נוטלים הפסקה למנוחה אלא ממשיכים להפעיל לחץ על השרירים, הם לא רק מתחזקים אלא גם מתעייפים. כך שהעומס לוחץ על העצמות וסודק אותן. מרבית שברי המאמץ עשויים להופיע בפתאומיות על ידי כאב חד שלא מרפה, התוקף בעצמות השוקיים, כפות הרגליים, קרסוליים ובאזור הברכיים. הרגליים, ובעיקר כפות הרגליים, נושאות את כובד משקלו של הגוף ולכן עצמותיהן רגישות יותר לפציעות הנגרמות מסדקי מאמץ.

אילו גורמים מביאים להופעת סדקי מאמץ, שברי הליכה או שברי עייפות?

אכן, פעילות גופנית מסייעת לשמירה על אורח חיים בריא אולם במקביל יש להקפיד על מינון מאוזן של אימונים, לצד שימוש באביזרים נלווים, כדוגמת מדרסים אורתופדיים, המספקים תמיכה והגנה לגוף בעת מאמץ חריג או אימון שוטף. תופעה נפוצה בקרב מתאמנים היא ההתלהבות הראשונית, מתחילים מהר או חזק מדי ורק מגבירים את הקצב. התדירות הגבוהה והקיצונית משפיעה לרעה על השרירים והעצמות. כך שבמידה ונוצרו סדקי מאמץ, הגוף לא מספיק לשקם את עצמו ולכן השחיקה רק תלך ותגבר. אימון ספורטיבי מוגבר, הכולל תנועות כמו קפיצה וניתור, במיוחד על משטחים קשיחים, עלול לייצר לחץ על השרירים והעצמות. כמו גם מעבר בין משטחים בעלי מרקמים שונים תוך ריצה או הליכה מהירה. לגורמים הגופניים נוספות גם סיבות נפשיות – מתח, לחץ, חוסר שינה ועייפות כרונית – המחלישות גם הן את הגוף.

ההמלצה היא בטיפול בשברי ההליכה אינה להפסיק לחלוטין את הפעילות אלא להוריד באופן מדוד את  הקצב והתדירות על מנת למנוע נזק מיותר. כמו כן, חשוב ביותר להקפיד על תזונה בריאה המכילה ויטמינים וסידן בתקופת ההחלמה, שכן הגוף זקוק לכמויות סידן גדולות על מנת לבנות את העצמות מחדש.

בחנו את עצמכם: האם אתם נמצאים בקבוצת הסיכון לסבול מסדקי הליכה ושברי הליכה?

אם אתם מרבים בפעילות פיזית באופן המביא למאמץ מוגבר שגופכם אינו מורגל בו, כדוגמת חיילים בתחילת השירות הצבאי, תרמילאים בטיול רגלי ארוך, וכמובן ספורטאים במגוון מקצועות – אזי התשובה היא בהחלט חיובית.

למרבה הצער, התסמינים לבעיות רפואיות אלו מופיעים בפתאומיות, ללא כל הודעה מראש. לרוב תורגש נפיחות ובצקיות בחלק האחורי של כף הרגל, בעקבות כאב חד בעת נגיעה באזור, ההולך ומתגבר. על מנת שלא להחמיר את הבעיה, יש להתחיל בטיפול ללא שהות. הדבר הראשוני והבסיסי הוא מנוחה, אולם לא באופן מוחלט. אורתופדים ורופאים ממליצים על פעילות הדרגתית, תוך הקשבה לכף הרגל ובחינה תמידית – האם המקום עדיין כואב, האם אני מתאמץ מדי בזמן האימון או הפעילות ועוד.

באילו אמצעים נוכל לנקוט על מנת למנוע או להפחית שברי וסדקי מאמץ?

מדרסים אורתופדים מסייעים רבות בתהליך ההחלמה עצמו, ואף עשויים למנוע סדקים ושברי הליכה לאחר מכן. האיכות שלא תסולא בפז של המדרסים המיוצרים בהתאמה אישית מאפשרת להפחית בזעזועים המופעלים על כף הרגל הפגיעה. כמו גם לספק תמיכה אופטימלית תוך שיפור אחיזת הרגל בתוך הנעל ובעיקר – להפחית למינימום את העומס באזור הפגוע.

עוד כתבות שיוכלו לעניין אותך...

דילוג לתוכן